Симптоми гіпертонії, супутні ризики

Симптоми гіпертонії, супутні ризики

Гіпертонічна хвороба - зовсім універсальна відповідь на питання про причини високого тиску в будь-якому віці. Часто підвищений артеріальний тиск є симптомом іншого захворювання. У такому випадку потрібно не тільки боротися з цим симптомом, але і з'ясовувати причину його появи. Гіпертонічна хвороба, на відміну від симптоматичної гіпертензії, розвивається поступово і дуже тривалий час. У разі ж, коли артеріальний тиск досить швидко досягає високих показників, найімовірніше, гіпертонія викликана проблемами з конкретними органами.

Симптоми гіпертонії, супутні ризики

Оптимальне артеріальний тиск, незалежно від віку людини -120/80 мм рт. ст. Підвищеним вважається тиск більше 140/90. При цьому потрібно розуміти, що показники тиску не постійні, і вони змінюються в залежності від часу доби і залежать від багатьох факторів: настрою людини, метеочутливості, фізичного та емоційного навантаження, прийому їжі, кави або чаю, алкогольних напоїв, навіть від того, про ніж в даний момент думає людина.

Незначне підвищення тиску в конкретний момент може бути абсолютно нормальним, шкідливо саме тривале або часте його досягнення високих показників. Ризик розвитку артеріальної гіпертензії збільшується при відповідній спадковості, малорухливому способі життя, надмірному вживанні жирної їжі, солі, алкоголю, неадекватних психоемоційних навантаженнях, депресії.

Ігнорувати часте підвищення тиску не можна. Крім дискомфорту, пов'язаного з головним болем, запамороченням і нудотою, гіпертонія може викликати пошкодження ряду органів (головний мозок, серце, судини, очі, нирки) і порушення в їх функціонуванні. При підвищеному тиску серце працює з підвищеним навантаженням, що з часом призводить до збільшення або гіпертрофії його стінок. Зростає ризик розвитку інсульту, ішемічної хвороби серця (зокрема інфаркту міокарда), хронічній серцевій недостатності, крововиливів в сітківку ока, захворювань нирок.

Підвищення артеріального тиску не є неминучою проблемою літніх людей, але з віком ймовірність гіпертонії стає вище. Лікування гіпертонічної хвороби у літніх дозволяє знизити ймовірність інсультів, інфарктів, серцевої недостатності. Лікування гіпертонічної хвороби та у молодих, і у літніх людей включає в себе прийом препаратів для зниження тиску і корекцію способу життя (нормалізація ваги, збалансоване харчування, індивідуально підібрані фізичні навантаження, відмова від куріння і алкоголю).

Нагору