Еталон часу

Еталон часу

У 1884 році старе місце розташування Грінвічській обсерваторії затверджено як місце проходження нульового меридіана. Довгий час GMT було точкою відліку часу. У всіх інших часових поясах час відміряють від часу нульового меридіана.

В даний час GMT витісняється з ужитку універсальним координованим часом (UTC). Тепер час за Гринвічем використовується здебільшого у випадках, коли потрібно явно вказати часовий пояс, наприклад при інтернет-спілкуванні.

Міжнародне атомне час (TAI від французького Temps Atomique International) - це час в форматі безперервної шкали (в днях, годинах, хвилинах і секундах) при відліку від 1 січня 1958.

Атомне час отримало свою назву від того, що в його основі лежить вимір електромагнітних коливань, випромінюваних атомами при переході з одного енергетичного стану в інший. В даний час атомні еталони частоти є найбільш точними.

У 1967 на XII Генеральної конференції мір і ваг ухвалене рішення вважати одиницею виміру міжнародного атомного часу (1 атомної секундою СІ) тривалість 9192631770 періодів випромінювання, відповідного переходу між двома надтонкими рівнями основного стану атома цезію-133.

Міжнародне атомне час розраховується Міжнародним бюро мір і ваг на базі показань атомного годинника, встановлених в лабораторіях різних країн світу.

Універсальний координований час (UTC від англійського Coordinated Universal Time) - це шкала часу, що використовується для координованого поширення стандартних частот і сигналів точного часу по радіо, телебаченню і інтернет.

Універсальний координований час змінило на посаді час за Гринвічем (GMT). Цьому послужило кілька причин:

Нерівномірність шкали всесвітнього часу (UT). UTC розраховується виходячи зі свідчень атомного годинника, а не на часі в Грінвічі. Справа в тому, що Земля обертається нерівномірно, до того ж географічні полюси зміщуються по поверхні Землі внаслідок переміщення осі обертання в тілі самої планети.
Друга причина - нерівність масштабів шкал UT1 і TAI. 1 секунда за шкалою всесвітнього часу (UT1) не дорівнює 1 атомної секунді (TAI).
І, нарешті, потрібно було позбутися від назви певного місця на Землі (Грінвіча) в міжнародному стандарті.

Секунда UTC приймається рівною атомної секунді (TAI). Коли розбіжність між UTC і UT1 наростає до 0.7 с, здійснюється коректування стрибком в 1 с.

Нагору