Водонепроникність

Водонепроникність

У сучасному годиннику водонепроникність є відмінною функцією і зручним рішенням. Більше не треба знімати годинник кожен раз, перед тим як помити руки або ж у разі, якщо несподівано почнеться дощ. Водонепроникність годин - це іншими словами їх герметичність. Цей показник відображається на задній даху годин і вказує на те, наскільки цей аксесуар захищений від проникнення води. Найчастіше на годиннику можна побачити такі написи, як ATM або WR. Абревіатура ATM - це так звані Атмосфери. Абревіатура WR означає «Water resistance», що в перекладі означає «водонепроникні». 1 Атмосфера дорівнює 10 метрам. Якщо на годиннику значиться, що годинник герметичні до 30 метрів (3атм), то це означає, що вони захищені від дощу, а також і бризок.

Якщо ж годинник водонепроникні до 50 метрів (5АТМ), то в них можна вільно плавати по поверхні, а також знаходиться під душем. Цю маркування також вважають спірною. Суперечка виникає на рахунок то, чи можна з такою водонепроникністю плавати по поверхні. І хоча виробники говорять про те, що в них можна плавати, багато досвідчених годинникарів не радять цього робити.

Якщо ж на годинник водонепроникні до 100 м (10атм), то це означає, що їх призначення - водні види спорту, різні пірнання. Але при такій водонепроникності на радять занурюватися з аквалангом. Якщо ж на годиннику існують додаткові кнопки, то їх не радять використовуватися для занять водним спортом. Єдині занурення, які можна здійснювати, - короткочасні.

Годинники, водонепроникність яких давно 200 метрів (20АТМ) є прекрасними приладами для тих, хто пірнає з аквалангом. Цей годинник - знахідка для справжніх спортсменів, які звикли занурюватися під воду до двох або більше годин. Більшість моделей, яким властива водонепроникність до 200 метрів, - це моделі Casio, а особливо Casio G-shock. Найбільш дорогими годинниками для дайвінгу вважаються моделі годинника Omega, Ulysse Nardin і Rolex.

Самими ж доступними водонепроникними електронним годинником вважаються такі японські марки як Casio, Citizen і багато інших.

Доглядаючи за годинами, важливо пам'ятати те, що будь-яка вода, яка потрапляє в механізм годинника, може викликати корозію. Від солоної води корозія починається вмить, на це не впливають жодним чином матеріал, з якого зроблений корпус. Якщо ви купувалися в солоній воді, годинник нудно обов'язково промити прісною водою, з метою уникнення того, щоб сіль залишилася хоча б на ремінця.

Також важливо розуміти і про вологи і температури. Ні в якому разі не варто ходити в годиннику в сауну, оскільки метал корпусу розширюється під впливом пара. В результаті цього виникають щілини, крізь які і проникає пар і волога. Бувають також і випадки, коли повітря, навпаки, стискується під вплив холоду. Таке часто зустрічаються при поході в басейн. Повітря стискається, охолоджуючись, але годинник нібито «всмоктують» воду. Найчастіше вода протікає в годинник через заводну головку.


Водонепроникність залежить також від стану кілець, які ущільнюють перекладну головку і задню кришку годинника. Велика частина виробників радить міняти кільця ущільнювачів приблизно два або три рази на рік. Також рекомендується використовувати силіконове масло для їх змащення.

Якщо перекладна головка закручується, то не слід дуже старатися. Водонепроникність від цього не покращиться, а ненавмисним рухом можна пошкодити ущільнення або зірвати різьбу.

Якщо ж вода потрапила всередину годин, краще за все не намагатися самому розкрити їх і якимось чином полагодити. Рекомендують відразу ж звертатися в сервісний центр.

Нагору