Точність механічного годинника

Точність механічного годинника

Точность механических часов

Незважаючи на те, що більшість людей вважає швейцарські механічні годинники найточнішими, їх репутація швидше рухається на всесвітню славу. Насправді вони значно поступаються кварцовим годинах, похибка яких зведена до мінімуму. Допустиме відхилення для механічних годинників становить приблизно 15 секунд на добу. Похибка цілком і повністю залежить від механізму. Механічний годинник з автоподзаводом можуть мати по 40 годин запасу ходу, в перевірці вони потребують лише раз в 5 років. Майстер повинен виробляти своєчасну калібрування, щоб годинник показував досить точний час. Люди купують механічний годинник не через того, що вони точні, а за їх надійність. Ті ж швейцарський годинник можуть йти відмінно, якщо їм забезпечувати належний догляд. Втім, сучасні кварцові моделі оснащуються схемами, які досить легко ремонтувати. При цьому вони теж відрізняються довговічністю.

Якщо вам здається, що похибка 15 секунд на добу є досить великий, подумайте ось про що: за 86400 секунд точність ходу швейцарського хронографів становить 99,994%. Вражаюче, чи не так?

Родоначальники механічних годинників

Перші стали відомими швейцарські фабрики виробники годинників донині відомі на весь світ. Такі бренди, як Rolex і Zenith вселяють трепет багатьом шанувальникам, в той же час саме ці компанії виробляють більшість механізмів, які купуються не тільки за кордоном, але і в самій Швейцарії. Відзначимо, що існують моделі механізмів, які виробляються спеціалізованими компаніями постачальниками. Однією з найвідоміших є ETA. Мимоволі у покупця може виникнути питання про залежність вартості моделі від ціни на механізм. Дійсно, істотну роль в ціноутворенні має саме ціна механізму хронографа. Але необхідно враховувати, що існують різні способи обробки корпусу, браслета, виконання циферблата і інших деталей. Тому навіть у двох годин з однаковою базою може бути вельми велика різниця в ціні. Крім того, в дорогих моделях часто виробляють модифікацію базового механізму. Замінюються гвинти, деталі передачі, шестерні і т.д.

механические часы

Механізм механічних годинників

Що цікаво, ряд виробників створює моделі, які аналогічні конкурентам, але можуть коштувати на порядок дорожче. Дуже часто люди не підозрюють, що переплачують тільки за бренд, не отримуючи ніякої додаткової обробки механізму. Зазвичай виробник, який хоче продемонструвати, що механізм був модернізований, і ховає його хід під задньою кришкою, виконуючи так званий скелетон. Втім, не слід забувати про банальне маркетингу - не кожен скелетон є обробленим і доведеним до досконалості.

Хронограф і хронометри

Поняття хронографа включає використання секундоміра, в той час як хронометр - це вже зовсім інша історія. Годинники, які позиціонуються як хронометри, повинні бути сертифіковані в спеціальній організації COSC. У разі проходження тестів модель можна назвати хронометром, що означає похибка -4 / + 6 секунд за добу. Безумовно, сертифікація впливає на вартість годинника, але не варто прагнути розщедрюватися, адже більшість механічних моделей досить точні.

Механічний годинник - це естетика і розкіш. Вони вимагають до себе дбайливого звернення, оскільки їх деталі весь час знаходяться в напрузі, але як показує час, такий годинник ніколи не втратять актуальності, тому їх можна передавати у спадок, як фамільну цінність.

Нагору