Методи вимірювання АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

Методи вимірювання АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ

На даний момент в світі є тільки два методи проведення вимірювань АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ у людини:

Метод заснований на тонах Короткова або метод пульсових коливань (він же механічний спосіб)

Цей метод був винайдений доктором Миколою Коротковим на початку двадцятого століття і застосовується до цього дня в професійних медичних установах. Метод Короткова заснований на принципі повного стиснення магістральної артерії на плечі і прослуховуванні пульсуючих тонів при повільному стравлюванні повітря з манжети. Для цього використовується механічним манометр, манжета, стетоскоп і нагнітач повітря.

Вимірювання механічним тонометром застосовувався тільки в професійній медицині двадцятого століття в основному в країнах пострадянського простору.

Отримати точні свідчення використовуючи механічний тонометр без спеціальних знань і підготовки практично неможливо. У цього методу є як переваги, так і суттєві недоліки

Перевагою даного методу є той факт, що метод Короткова є еталонним методом при непрямому (неінвазивному) вимірі артеріального тиску у пацієнтів для діагностики серцево-судинних захворювань.

Вимірювання методом Короткова стійке до зовнішніх впливів, а саме до рухів руки під час вимірювання, і зовнішніх шумів.

Найголовнішим недоліком методу Короткова є практично повна залежність від людського чинника, а саме від зору, слуху, підготовки людини.

Точність вимірювання механічних тонометром вкрай залежить від наступних факторів, а саме:

- ПРАВИЛЬНІСТЬ НАКЛАДАННЯ МАНЖЕТ НА АРТЕРІЮ; (як правильно накладати манжету можна прочитати ТУТ)

- правильності розташування головки стетоскопа на артерії;

- Слуха, зору, підготовки людини, який проводить вимірювання.

Але варто зазначити, що технічно, метод Короткова нескладний, і освоїти його може практично кожна людина, якщо зрозуміє основні правила коректного вимірювання артеріального тиску механічним тонометром. Про ці правила можна прочитати ТУТ.

2. Осциллометричний метод вимірювання (електронний)

Осциллометричний метод вимірювання артеріального тиску заснований на застосуванні електронних приладів, які реєструють пульсації повітря, які виходять від манжети, обробляють їх за спеціальним алгоритмом і обчислюють клінічно точні значення артеріального тиску в дану одиницю часу.

Електронні тонометри підходять як для домашнього, так і для професійного застосування.

Незаперечною перевагою електронного (осцилометричного) методу вимірювання є те, що він не залежить від людського фактора, тобто від слуху, зору, фізичного стану людини.

На превеликий жаль самі лікарі неохоче використовують електронні тонометри для вимірювання тиску, вважаючи ці прилади недостатньо точними, дотримуючись своїх консервативних поглядів, які сформувалися ще в роки навчання у вищому навчальному закладі і засновані на недовірі до технічного прогресу.

Але насправді електронний метод вимірювання протипоказаний тільки у випадках клінічно підтвердженою аритмії. В цьому випадку виміряти тиск можна тільки за допомогою механічного тонометра спеціально підготовленою людиною.

З перерахованого вище зовсім не означає, що перевагу слід віддавати простому механічному тонометр, що працює за методом (Короткова).

Навпаки, у всіх розвинених країнах лікарі вже років 30 як не використовують у своїй практиці механічні тонометри, віддаючи перевагу виключно електронним приладам таких відомих виробників як OMRON, LITTLE DOCTOR, NISSEI.

Використовувати ж механічний метод, навіть при його очевидній простоті, слід тільки в разі критичних проблем, пов'язаних з серйозним порушенням ритму серцевих скорочень.

На закінчення до цієї статті хочеться відзначити те, що кожен електронний прилад робить правильні вимірювання за умови правильного його використання.

Для застосування електронного тонометра не потрібно спеціальних і специфічних навичок і знань, а тільки виконання простих правил, про які можна прочитати ТУТ.

У нашому інтернет-магазині Lisica.ua працює досвідчений консультант з медичною освітою, який зможе підказати Вам який тонометр потрібен саме Вам і запропонує оптимальний варіант за найбільш вигідною ціною.

Телефонуйте нашому доктору-консультанту за телефонами:

+38 (095) 743-666-7

+38 (068) 32-4444-9

+38 (063) 428-6-555

і заходите на наш сайт Lisica.ua

Нагору