Як правильно вимірювати тиск

Як правильно вимірювати тиск

Регулярний контроль показань артеріального тиску дозволяє людині отримати найбільш точну співвідношення стану організму і його самопочуття, а також уникнути негативних наслідків для свого здоров'я.

Найпоширенішим методом вимірювання артеріального тиску на справжній момент є метод Короткова, який полягає в прослуховуванні тонів артерії при повному її стисненні спеціальної манжетою.

Пульсації, які прослуховуються в фонендоскоп називаються тонами Короткова.

Для проведення такого Імереніе потрібно як мінімум фонендоскоп, манжета з манометром і нагнітач для накачування повітря.

Для отримання максимально точних показань необхідно як мінімум за 2 години до вимірювання не їсти, не палити, не приймати кофеїн і алкоголь і не робити фізичні вправи.

Вимірювання рекомендується проводити в розслабленому і спокійному психо-емоційному стані.

Перший спосіб: спосіб вимірювання механічних тонометром.

Вимірювання бажано проводити в кріслі, на якому є підлокітник для лівої руки. Перед надяганням манжети уважно подивіться на манжету і знайдіть на ній "Маркер артерії".

Це значок у вигляді "стрілки", "хрестика" або написи, який вказує на чутливу частину манжети. Чутлива частина манжети, це середина повітряної камери, яка знаходиться всередині чохла манжети (це стосується будь-якої манжеті).

Для чого це потрібно? Для того, щоб правильно накласти манжету на плече. При накладанні манжети на плече потрібно розташувати манжету таким чином, щоб "Маркер артерії" (середина повітряної камери), знаходився на внутрішній стороні плеча, тобто на тій частині плеча, яка спрямована до тулуба, а край манжети на 2 см вище ліктьового згину. Чому саме так? Тому, що саме на врутренней частини плеча знаходиться найтовстіша частина артерії, з якої потрібно знімати пульсації (тони Короткова).

Помістіть ліву руку з попередньо одягненою манжетою (як описано вище) на підлокітник крісла або дивана. При вимірі поза домом, просто сядьте за стіл, і поставте руку на лікоть на стіл.

Фонендоскоп потрібно вставити під манжету під значком "Маркер артерії" і ніяк інакше.

Потім вільною рукою потрібно методично нсжімая нагнітач (грушу) накачати повітря в манжету на того моменту, поки ви перестанете чути пульсації в фонендоскоп.

Потім почніть спускати повітря зі швидкістю дві поділки в секунду і одночасно дивіться на манометр і слухайте фонендоскоп.

Перший тон, який ви почуєте, який співпаде з коливанням стрілки на манометрі, і означатиме систолічний (верхнє) тиск.

Останній тон, який ви почуєте, який співпаде з коливаннями стрілки на манометрі, і буде означати діастолічний (нижній) тиск.

Чи не здається вам, що використання механічного тонометра занадто складно і вимагає спеціальних знань і навичок?

Абсолютно точно. Ви маєте рацію! В Європі, США, і в усьому цивілізованому світі вже років як 30 не використовують механічні тонометри, а використовують автоматичні прилади, які самі виготовляють вимір і видають клінічно точний результат.

Вимірювання проводиться аналогічним способом і при дотриманні аналогічних умов, з однією лише відмінністю: вам нічого не потрібно робити. Просто правильно надіти манжету, прийняти потрібне положення і натиснути кнопку. інше, як то кажуть, "справа техніки".

Рекомендуємо вам купити електронний тонометр.

Будьте здорові!

Нагору